Labels

9.14.2010

オールレーズン風オールいちじく Fresh soft fig bar!

It's fig season. 
Feasting on season food! grapes, figs, pears are so good, now.
I saw fig bar everywhere when I was in the US. figs are not only nutritious food also yum!

I give a small arrangement for simple to cook.
no need to roll. all you need is mix. 
How does it work? 

fresh fig bar

*Ingredients* 16 pieces bar
(dough)
1 cup (120g) flour
5 tbsp (50g) unsalted butter at room temperature
1/2  egg
5 tbsp granulated sugar
2/3 tsp baking powder
vanilla oil to taste
2 chopped fresh figs

(decoration to taste)
1/2 egg
1 tbsp water 
or 
powdered sugar

*Directions*
1, beat butter. cream together butter and sugar.
2,beat in egg.
3,Add flour, baking powder and vanilla oil.
4,Cover and Refrigerate for an hour.
5,preheat oven to 340F. add figs into dough.

6,spread it on cookie sheet. (mix together egg and water. brush over the dough.)


7,Bake for about 15 minutes. cut into squares.If desired, dust with powdered sugar.



イチジクが出回ってますね!
アメリカではカロリーメイトとかSOYJOYみたいなバーの種類がいっぱいあって、私はいちじくバーというのが好きでした。
生のいちじくであんな感じの出来ないかなーと思って考えてたら、東ハトオールレーズンのレシピをネットで見つけたのでアレンジしてみました。私あれ大好き!
しっとりしたクッキーとフルーツの感じ、いいかも!
溶き卵を表面に塗るとオールレーズンぽいし、塗らないで仕上げに粉砂糖を少しふっても美味しいです。

*材料* 16コ分
(生地)
薄力粉 120g
バター 50g (室温)
卵 1/2
グラニュー糖 50g
バニラオイル 適宜
BP 小さじ2/3
生イチジク 小ぶりの2個(適当な大きさに切っておく。)

(飾り用)
卵 1/2
水 大さじ1
または
粉砂糖 適宜

*作り方*
1,バターをクリーム状にし、砂糖を加えよく混ぜる。
2,溶き卵を少しずつ混ぜる。
3,粉類を混ぜ、バニラオイルを加える。
4,冷蔵庫で1時間くらい休ませる。
5,170Cにオーブンを温め、生地にいちじくを加える。
6,天板に広げたオーブンシートの上に生地を伸ばし広げる。(水溶き卵を表面に塗る。)
7,15分オーブンで焼き、あら熱がとれたらスクエア型に切り分ける。(お好みで粉砂糖をかけても。)


いちじくのプチプチが美味しいよー。
クッキーとケーキの中間みたいな柔らかめな生地です。
日本のオールレーズンとアメリカのfig barからアイデアを得たこのお菓子、何かすごく懐かしいような味がします。是非お試しを!

レシピブログのランキング参加中です。クリックお願いします。

2 comments:

  1. Arigatou for the recipe! This looks delicious.

    ReplyDelete
  2. >Kuusou
    Thank you for your comment! It's nostalgic taste. and, inside of fig's color reminds me rose. cute pink!

    ReplyDelete

Cooksnaps

Labels

Japan (134) Sweets (102) for kids (70) cook in the american style (60) column (51) America (40) 日本語 (40) vegetable (34) chocolate (31) fruits (31) diet (25) meat (23) Breakfast (22) healthy (20) travel (20) snack (19) item (17) Idea (16) tea (16) Tofu (15) easy (15) Egg (14) spring (14) rice (13) Bread (12) dessert (12) spice (12) the basics (12) Event (11) Sauce (8) Soy Milk (8) Autumn (5) bento (5) press (5) 郷土料理 (5) book (4) summer (4) Bake shop (3) Movie (3) Seafood (3) Test (3) kagawa (3) noodle (3) plant (3) introduction (2) peanut butter (2) tokyo days (2) trip (2) a (1) fish (1)