Its my Giant Donut Cake!!!
*Ingredients*
:Cake: Giant Donut Cake Pan
2 egg (room temperature)
40g cake flour
60g granulated sugar
1 tbsp and 1 tsp heavy cream
:Whipped cream:
170 ml heavy cream
2 and 1/2 tbsp granulated sugar
:syrup for cake:
3 tbsp granulated sugar
80ml (1/3 cup) water
1 tsp Grand Marnier
:Topping:
1/2 Banana
1 Kiwi
1/4 to 1/3 cup Blueberry
*Directions*
Preparation:
Preheat oven to 340F
Grease and flour a Giant Donut Cake pan.
Make a syrup for a cake. In milk pan, melt sugar in water over low heat. when it cool, add Grand Marnier.
Dice Fruits.
1. In a big bowl. Combine egg and sugar, beat it with a electric mixer in a double boiler until dense foam. off a bowl from a double boiler. warm heavy cream up in a double boiler.
2. Fold sifted flour with a spatula 1/3 at a time until it get smoothly.
3. 1 scoop the egg mixture into heavy cream. mix well. Fold heavy cream mixture into egg mixture and Gently mix until it shiny.
shiny! |
Happy moment! |
6. In a bowl, Add sugar to Heavy cream, Whip it.
7. Slice cake, Brush syrup over the sliced surfaces of the cake. Cover the cream with a diced fruits. Lay the sponge cake, Spread Whipped cream on the side and top. Decorate with the fruits on the top.
Tada!I think I want to make this again in Christmas! Because it seems sweet wreath!!
or, Good for Birthday party as well. it seems sweet Tiara!
Lovely? |
日本でいうエンゼル型のことを、英語ではGiant Donut Cakeと呼ぶらしいです。
確かにでっかいドーナツみたいよね〜。
私はババロアのやパウンドケーキを作る時に結構使っています。
今日は、エンゼル型のショートケーキを作ってみたよー。
スポンジ生地が、ふんわり卵の味で懐かしい味♪昭和の味っていうのかなぁ。
特別なものは使ってないけれど、とても美味しい。
ブルーベリーとキウイとバナナが家にあったので、角切りにして飾ってみました〜。
真ん中にも挟んでおります。
苺でも勿論いいし、桃の缶詰なんかも良さげ。
では、早速レシピへ。
*材料*
スポンジ生地
卵(M) 2個
生クリーム(タカナシクリームホイップ40) 大さじ1と小さじ1
薄力粉 40g
グラニュー糖 60g
ホイップクリーム
生クリーム(タカナシクリームホイップ40) 170 ml
砂糖 大さじ2と1/2
生クリームを使った料理レシピ
生地用シロップ
水 80cc
砂糖大さじ3
グランマニエ小さじ1
トッピング
バナナ 1/2本
キウイ 一個
ブルーベリー(冷凍のものは解凍しておく。)1/3カップ
*作り方*
卵は常温に。
生地用シロップを作っておく。水と砂糖を鍋に入れて温め砂糖を溶かし、冷えてからグランマニエを加える。
エンゼル型にバターを塗り、強力粉をふり、余計な粉ははたいて落としておく。
オーブンを170度に予熱。
トッピングのフルーツを角切りにしておく。
1. スポンジ生地を作る。ボウルに卵とグラニュー糖を入れ、 湯煎にかけて電動ミキサーで白っぽくもったりするまで泡立てる。ボウルを湯煎から外し、生クリームを湯煎にかける。
2. スパチュラに持ちかえ、ふるった薄力粉を半量ずつさっくり底の方から混ぜていく。
3. 温めた生クリームに、生地をひとすくい加え、混ぜ合わせる。混ぜたものを生地にまわしかけ、全体をさっくり混ぜる。
4. 型に生地を流し入れ、高いところからトーンと落として気泡を抜き、予熱しておいたオーブンで15分〜20分焼く。
5. 焼けたら型ごと裏返し、あら熱が取れたらナイフなどで型から上手にはずす。(結構ここ難しいのでそっと!)
また型をかぶせて型ごとナイロン袋に入れて一晩程冷蔵庫で寝かす。
7. スポンジをスライスする。スポンジのスライスした面にシロップを塗ってホイップを塗ってフルーツを飾る。
全体にもホイップを塗ってフルーツで飾る。
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This food looks sooooo yummy!
ReplyDeleteおはようございます☀
ReplyDeleteわ~♪♬
とっても可愛いですね♪
それに☆バター☆使ってないんですね!!
とてもヘルシー☆で、
それに☆ふわっとしてて、
口当たり☆ソフトな感じで
いくらでもいけそうです(^^♪
とっても可愛くって美味しそうです✿
おもしろい! this is a funny idea! it looks very good with the little pieces of fruits on top! Can't wait to try this one out!
ReplyDeleteNice to meet you, Antoinette!
ReplyDeleteThank you for your comment♪
hehe. yellow sponge cake and whipped cream is best friends! yum.
gaoaynさん、コメントいつもホントありがとうございまっす!
ReplyDeleteスポンジケーキって溶かしバターと牛乳をちょっと入れて風味を出すことが多いんですけど、生クリームでもいいじゃないかって思って生クリームを入れてみました。
昭和な感じの卵風味のスポンジです。
簡単だけれど見栄えするのがオススメです〜☆
ありがとう!ねこちゃん。
ReplyDeleteI realized that Giant Donut Cake Pan is useful!!
I'm going to use this idea as like a Christmas wreath cake!