Apple Pie season is here!
Most bakers have a favorite Apple pie recipe for their very own pleasure.
I do make plain one, but, let me try to put in a different way this time!
Here, Caramel Apple Pie!
*Ingredients*about 7.5 inch pan
Pie crust
110g All-purpose Flour
a pinch of salt
30g Unsalted, Chilled Butter
20 ml Olive Oil
2 tbsp Cold Water
1 tsp White Vinegar
Apple Filling
2 (Big) Apple
100 ml heavy cream
100g~120g Brown Sugar (Depends on how your apple is sweet)
1/2 tsp Cinnamon powder
a pinch of salt
2 tsp lemon juice
*Directions*
Warm up Heavy cream.
Cut Apple into small pieces.
1. Place All Pie crust ingredients in the food processor, switch on. put dough in a plastic bag, and refrigerate for 1 hour.
2. Let's make Apple filling next. In a sauce pan, put Brown Sugar and heat over low heat on the stove. when it turns golden brown, stir in warmed heavy cream a little by little.
3. Add apple, cinnamon and salt, Shimmer and stir it for a while. Add Lemon juice.
4. Preheat oven to 190C(375F). Roll the pastry into a circle. Place it on a pie plate. Prick bottom of pastry with a fork.
5. Pour the filling into the pie plate. Bake for about 20 minutes.
Tada~! Enjoy!!
こんな感じ。
クリーミーで濃厚だけど、リンゴたっぷりなので重い感じはないの。
台は、これはタルトというか練りパイを使っています。フードプロセッサーであっという間にできるのですごく便利。沢山作っておいて冷凍しておくと、何か作りたい時に自然解凍させて使えるという。
あ、でも、勿論市販のパイシートなどを使っても美味しくできます♪
*材料*直径20cm型
練りパイ
中力粉 110g
塩 ひとつまみ
バター 30g
オリーブオイル 20cc
冷水 大さじ2
酢 小さじ1
リンゴのフィリング
三温糖 100g~120g (リンゴの甘さによって砂糖の量は調節して下さい。)
タカナシ純生クリーム47 100ml
りんご 大きめので2個
シナモン 小さじ1/2
塩 ほんのちょっぴり
レモン汁 小さじ2
生クリームを使った料理レシピ
*作り方*
生クリームを沸騰直前まで温める。
リンゴを一口大に切っておく。
1. 練りパイの材料を全てフードプロセッサーにかけます。袋に入れるかラップに包んで冷蔵庫で1時間以上寝かせる。
5. リンゴのフィリングを型に流し、予熱しておいたオーブンで約20分焼く。
見えるかなぁー?とろーんとしてるけど、キャラメルが程よい固さで固まっておるのです。
ほんのちょーっぴりだけれど、フィリングに塩を加えています。それをするとしないじゃ甘みが全然違うんだよねぇ。スイカに塩をかけると甘くなるというあの原理かしら?昔の人の知恵ってすごいね。
冬にぴったりのスイーツ、是非お試しを!
ランキングに参加中です。こちらのボタンをクリックして頂けたら嬉しいップル♪
こういうのあると、練りパイもすぐ作れますよ〜。
おはようございます♪
ReplyDeleteわ~♪♬
アップルタルト♪しかもキャラメル!!
めっちゃ☆美味しそうですね♪
生地☆も簡単に作れて、
それに☆フィリング☆が
とってもいい感じですね♪
シナモンのあまい風味♪や
塩☆が味を際立ててくれてて
とっても美味しそうですね♪
色♪もとても素敵ですね✿
gaoaynさまー。
ReplyDeleteこんばんわ!いつもありがとうございます〜☆
生キャラメルにりんごが加わったような感じなんですけど、多分。。多分。。もしかしたら。。カロリーは高めかと。。
いつも食べるにはあれですけど、時々とっておきのデザートにするにはいいですよ〜♪
おいしい~ I have to bake a birthdaycake today and I have lot of apples so maybe I can use this recipe =) too bad it0s in Japanese!! but I can try to transkate it with rikaichan :)
ReplyDeleteねこちゃん、ごめんなさいー!
ReplyDeleteI'm sorry for the inconvenience... Hope you make it with rikachan o(T◇T)o
I didn't know that rikachan website! it is interesting!!
I will put English recipe as soon as possible!
Thank you for the comment anonymous-san!
ReplyDeleteCaramel apple pie was delicious! I will try it again soon♪