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3.11.2010

Teriyaki Chicken Drumstick 鶏手羽元のてり煮



I've been loving this Teriyaki Chicken Drumstick from childhood!
It's very easy and simple ingredients you need, but It's actually really delicious.
Honestly, I usually don't calculate since I could see roughly more and less. Regardless of the quantities, it doesn't matter.
Always good taste!


Just make sure boil chicken in just enough water first, be careful it doesn't burn, shake a pot back and forth.
instead of using boiled egg, you can also use Konjak or Daikon radish or burdock root.


*Ingredients(4-6 serving) 
4-6 Boiled egg
2.2 lb Chicken Drumstick 
2 tbsp Sake
4-5 cup Water (just enough water) 
7 tbsp Sugar
1/3 cup soy sauce 
4 tbsp mirin
3 tbsp rice vinegar or white vinegar (only if you want. )
1 inch piece of ginger roots 


*preparation
Prick Chicken with fork all over.
Boil egg and peal shell.


Make small lid with aluminum foil or cooking sheet. make a hole in the center of it. 


*Directions
1, Douse the Chicken lightly in boiled water with Sake. Drain water.


2,Combine water, sugar, soy sauce, mirin, (vinegar),sliced ginger in the pot. Bring it to the boil.


3,Add Chicken and boiled egg. put a small lid directly on top of the ingredients, and boil on a high heat for 15 minutes.


4,Turn the heat down to medium heat.(Be careful to burn.)
5,off small lid. It's finish! You may boil sauce down until it thickens.


You may like to put a bit mustard on a chicken!




子供の頃、この甘辛い味の鶏肉が大好きでした。子供って骨付き肉好きよね。
とっても簡単でシンプルな材料で出来るのに、すごく美味しい。
いつもは量らずに大体で味付けしてしまうんですが、正直多少醤油や砂糖が多かったり少なかったりしてもちゃんと出来るし出来上がりはそう変わらないようです。
はじめはたっぷりめの汁で煮ていくことと、焦がさないように時々鍋をゆらしながら煮ること。それだけがコツです☆
ゆで卵の代わりに、こんにゃく、大根、ごぼう、などと煮ても美味しいですよ。




材料(4-6人前)
ゆでたまご 4-6 個
鶏手羽元 1 kg
酒 大さじ2くらい
水 5−6カップ (鶏肉がひたるくらい。)
砂糖 大さじ7
醤油 80cc
みりん 大さじ4
酢 大さじ3 (入れなくてもいい。)
しょうが ひとかけ


*下準備
鶏肉にフォークを刺す。
ゆで卵を作っておく。


*作り方
1,沸騰したお湯に酒を入れ鶏手羽元を入れ軽く湯通しする。ざるにあけアクを軽く取る。
2,お鍋に水、砂糖、醤油、みりん、酢を入れ軽く煮立たせる。
3,2に1の鶏肉とゆで卵を入れ、落としぶたをして強火で15分程煮る。
4,中火にして15分程煮る。鍋をゆらして焦げないように注意する。
5,出来上がり!ここからたれを好みの濃さまで煮詰めそれをチキンに絡めてもいい。


練りからしをつけて食べても美味しいですよ。




誰にも頼まれたわけでもないのに真夜中まで何時間もかけてレシピを書いたりして私ったら何やってるのかしら?なんて気持ちになる時があります。(だって半日くらいかかるの!これ書くのに!)
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