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12.23.2010

アールグレイムースのロールケーキ Earl Grey mousse Roll cake!

クリスマス用に、チョコのかかったロールケーキを作りました。
じゃじゃん!
中にはアールグレイのムースが入ってて、チョコと相性いいと思うの。

*作り方*
1、ロールケーキの生地はこちらを参考にさせて頂きました。これの半量で、24×26cmの天板で焼いたよ。
Cpicon 純生ロール by ゆきらいん
あっという間に焼ける。

ムースは前に作ったミントのムースを応用しました。ミントリキュールを入れる代わりに、牛乳で煮出したアールグレイで風味をつけます。

レシピはこちら。
(アールグレイムース)
*材料*
牛乳 100cc
マシュマロ 約50g
生クリーム 50cc
グラニュー糖 小さじ2
アールグレイのティーバッグ 2包
こやつが今回のポイント!
2、牛乳を温め、紅茶のティーバッグを投入し煮出します。ティーバッグはよけて、そこへ、マシュマロを入れ溶かす。溶けたらあら熱をとる。


3、生クリームに砂糖を加えて固めに泡立てる。
4、1'が冷えたら2’に混ぜる。ムース出来上がり。


ムースは案外簡単に出来ちゃうでしょー。でも、ムースがゆるゆるのようだったら、冷蔵庫で少し冷やしてからの方が上手に巻けると思います。


5,焼いた生地にムースを流して巻きます。





くるりんぱ!
巻き寿司とかロールケーキの端っこって何か好き。
6、冷蔵庫で2、3時間落ち着かせます。


7、チョコを上にかけます。だーっとかけて、冷蔵庫へ。レシピはこちらのガナッシュクリームを参考にさせて頂きました。
Cpicon 初めてのザッハトルテ by yukko1227
これを
はみでた!


因みに、余ったガナッシュクリームで飾り付け用のアーモンドチョコを作りました。
つやつや。


それから、あとの残り全部生チョコにしました。固まっちゃってても、湯煎しなおして、ラップを敷いたタッパーに流して冷蔵庫で冷やす。冷えたら切り分けてココアをまぶす。
たっぷりある
8、飾り付けをし、切り分けたら出来上がり!
便利!
飾り付けのセンスがないのよねー。私。。。

味見したけど、もっとムースが多くても良かったかも?ムースのとこもっと食べたい。でもそうなるとヘビー過ぎるかしら?好みによるかな?
ではでは、皆様、メリークリスマス!


I made Earl Grey mousse Roll cake for Christmas!
 Here is the recipe.
*Ingredients*
(cake) 9.5 inch ×10 inch square pan
2 egg
1/4 us cup (45g) granulated sugar
6 tbsp (35g) flour

(Earl Grey mousse)
3 and 1/3 oz (100 cc) milk
1 and 2/3 oz (50 g)marshmallow
1 and 2/3 oz(50 cc) heavy cream  
2 tsp sugar
2 Earl grey teabag

(Ganache)
3 and 1/3 oz (100 cc) heavy cream
3 and 1/2 oz (100g) chopped semi sweet Chocolate

*Directions*
Preheat oven to 360F. Place the parchment paper on the cake pan.

1, Combine eggs and sugar, Beat it with an electric mixer in a double boiler until very very fluffy.

2, combine well sifted flour with a spatula until it gets smoothly.
3,pour the batter into the pan.Bake for 8 to10 minutes at 360F.
4, Remove from the oven, turn onto clean kitchen towel which is slightly wet. Let cool.
5, Let's make mousse next! In milk pan, Melt marshmallows in milk over low heat. Let cool it.


6,add sugar to heavy cream, Whip it. Fold 5' in whipped cream. If it's too liquidly, put this in a refridge for 30 minutes.
7,place 6' on sponge cake. Roll cake up!


8, Leave it in a refridge a few hours.
9, OK. we gonna make ganache cream! In milk pan, Melt chocolate in heavy over low heat.


10, pour it on the roll cake without wavering. Go for it!!!


11, Cool it in a refridge until Ganache dried.
12, Decorate with Chocolate whipped cream, fruits or nuts, if you desired.
13, when you gonna cut this, You better warm up the knife.



Wish you a very merry Christmas!!!!

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2 comments:

  1. very nice! I want to make this but I'm afraid the cake will be too brittle to roll and end up cracking. will try my best. thanks for the recipe :D

    ReplyDelete
  2. Dear Foodie,
    Thank you for the comment!
    I believe this sponge cake isn't too brittle. It'll be fine.
    Or, Here's another deal, cut the sponge cake, place the mousse layer on top of cake like an opera cake! oh... sounds gorgeous! I should have do that!!
    I will write English ver. as soon as possible!

    ReplyDelete

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