Labels

6.17.2011

OYAKODON(Chicken and Egg Rice bowl)  親子丼

OYAKODON is a Japanese traditional comfort food.
OYAKO means parents and child, refers to the main ingredients Chicken and Egg.
DON is Japanese style Rice Bowl.
Most kids loves egg and chicken, right? I can assure you,  your kids will love OYAKODON!
This is so easy, simple, quick, yummy and soothing, won't bother you.
You should try!

*Ingredients* 2 servings
(Dashi soup stock)
5 oz water
4 to 5 sliced dried SHIITAKE mushroom (only if you have.)
1 tbsp light-colored soy sauce
1 tbsp mirin
2 tsp sugar
1/3 tsp salt

5 and 1/4 oz Chicken thights
1/2 onion
2 egg
MITSUBA to taste (only if you have.)

2 cup steamed rice

*Directions*
1. Soak dried SHIITAKE mushroom in water.
SHIITAKE mushroom have UMAMI.

2. Add soy sauce, mirin, sugar and salt. 
easy OYAKODON dashi soup stock.


3. Cut chicken into bite-size pieces. Slice onion.

4. Put 2' in a pot or a skillet and bring to a boil on medium heat.
5. Put chicken and onion in a skillet and cover with a lid. Let simmer till cooked.
not yet.
6. Beat eggs in a bowl, pour over the chicken and onion. Cook an additional 10 sec. Remove from heat and cover the skillet until egg is steamed.
using of the remaining heat 
7. Serve over cooked rice in a bowl.


Kids are going to love this!
Enjoy Japanese home-made meal!

ちびっこの好きな食べ物、私が子供の頃から大好きな食べ物って何かしらー?と考えてみたら、親子丼を思いだしました!
親子丼!なんかテンション上がる!
鶏肉のぷりぷりと卵の包容力、タマネギの甘みにごはんのがっつり感!
We love OYAKODON!!!
ふんわり甘いのがいいよね。好きよね。

私、思いだしました。高校の学食で親子丼を注文したら鶏肉が入ってなくて「おばちゃん、これ卵丼やないかい!」とキレかかったこと。育ち盛りでいつもお腹が減ってたもんねー。鶏肉が出て来るのが楽しみなのよ。
今日の私のランチ


材料も特別なものは必要ないし、難しいテクニックも必要なし。あっという間に出来ちゃうので作ってみて下さい!

*材料*2人前
スライス干し椎茸 4-5ヶ
水 150cc
薄口醤油 大さじ1
みりん 大さじ1
砂糖 小さじ2
塩 小さじ1/3
鶏もも肉 150g
タマネギ 1/2個
卵 2個
あれば三つ葉 3本くらい

炊きたてごはん2杯強

*作り方*
1. 水に干し椎茸を入れ戻しておく。
2. 醤油、みりん、砂糖、塩を加え、混ぜる。
3. 鶏もも肉を一口大に切る。タマネギをスライスする。三つ葉を3センチ程度に切る。
4. 小さめのお鍋かフライパンに2のだしを煮立て、鶏肉と玉ねぎを入れて火が通るまで煮る。
5. 煮立ったら、溶き卵を回しいれ、半熟の状態になったら火を止めて予熱で火を通す。三つ葉を散らす。
6. 炊きたてごはんにのせて出来上がり!


レシピブログのランキングに参加中です!クリック頂けたら嬉しいです〜☆

No comments:

Post a Comment

Cooksnaps

Labels

Japan (137) Sweets (106) for kids (71) cook in the american style (63) column (51) 日本語 (42) America (40) vegetable (34) chocolate (33) fruits (32) diet (26) meat (24) healthy (23) Breakfast (22) travel (20) easy (19) snack (19) Egg (17) item (17) tea (17) Idea (16) Tofu (16) dessert (16) spring (14) rice (13) Bread (12) spice (12) the basics (12) Event (11) Sauce (8) Soy Milk (8) summer (6) Autumn (5) bento (5) press (5) 郷土料理 (5) book (4) Bake shop (3) Movie (3) Seafood (3) Test (3) kagawa (3) noodle (3) plant (3) introduction (2) peanut butter (2) tokyo days (2) trip (2) a (1) fish (1)