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6.03.2011

NEGI (Leak) MISO ネギ味噌の作り方

In compliance with reader request, I made NEGI(Leak)MISO this time!
NEGI-MISO ネギ味噌
Negi-Miso is known as an Onigiri variation.
It's actually pretty easy to cook.
Best match with Rice!!!

You know why? You should be careful with Negi-Miso, as it is easy to eat too much rice.
Because I did. haha!

*Ingredients*
2 tsp Vegetable oil
About 5 oz (140g) Leak
Leak(NEGI)
6 tbsp Awase-Miso (Blend of White and Red Miso)
Awase-Miso is light brown color.

1 tbsp and 2 tsp Sugar (If you don't like sweet tastes, Reduce 2 tsp sugar. )
3 tbsp Sake
SAKE(ryourisyu)
2 tsp Grated Ginger
Ginger roots
Grate! I like ginger!
2 tsp White sesame paste (Or 2 tsp unsweetened peanuts butter)
White Sesame paste bring out a subtle flavor.Or you can use unsweetened peanuts butter!
1 tbsp White Sesame


*Directions*
1. Chop Leak.
 Don't waste green part of Leak. We need it.

2. Put oil in a non-stick skillet, Saute the chopped leak over a low to medium heat until they cooked.

till softened
3. Combine Miso, Sugar, Sake, Grated Ginger and White Sesame paste.

4. Add Miso mixture to the skillet. Keep Stirring till it gets thick. Add white sesame and mix. Remove from heat and let it cool.
Do not burn.
Tada~♪ Negimiso on rice is so tasty!

Also, Negimiso is well matched with Salmon, Tofu, Konjak.
So, you can spread Negimiso on Salmon fillets or Pork or Chicken or well-drained Tofu or boiled Konjak. then Cook it either in a oven or in a skillet.

It was a great opportunity that I rediscovered traditional Japanese. Thank you very very much for your request, dear Foodie.
I hope all of readers will like NEGI-MISO! Enjoy!

この前、このブログに「何か和食で気になるレシピがあったら教えて下さい。英語で和食を紹介したいと思っているけれど、ホントに外国の人が知りたいレシピは何なのか分からないので、リクエスト下さい」と書いておいたら「ネギ味噌のレシピを知りたい。出回ってるのは砂糖が多いんだ」というコメントを頂きました。
なんと!ネギ味噌!渋い!
おむすびの具かなにかで食べたのかなー?不思議。

そんな訳で、作ってみました。
これが、まぁー。ご飯にあって美味しいことー。こういうの好き好きー!!
ご飯がどんどんすすんでしまって、運動部の男子高校生並みにおかわりしそうになるのでダイエット中の方は気をつけて下さいね。

隠し味は練り胡麻なんでんですが(砂糖の入ってないピーナツバターでも代用できます。)、ぐぐっと味に深みが出るんですよー。

*材料*
サラダ油 小さじ2
長ネギ 約一本分 140g
合わせ味噌 大さじ6
砂糖 大さじ1と小さじ2(甘めの味が苦手な方は、小さじ2を減らして下さい)
酒 大さじ3
おろしショウガ 小さじ2
白練り胡麻 小さじ2 (甘くないピーナツバターでも代用できます)
白胡麻 大さじ1

*作り方*
1. 長ネギを小口切りにします。青い部分も使う。
2. テフロン加工のフライパンに油をひき、弱火から中火の火にかけ、しんなりするまでじわじわ炒める。
3. 味噌、砂糖、酒、ショウガ、練り胡麻を混ぜ合わせておく。
4. 3の味噌液をフライパンに入れ、焦げないように混ぜながら水気を飛ばしフツフツさせ、好みの固さまで煮詰める。
5. 白ごまを加え混ぜて、火からはずし冷やす。

甘辛いネギ味噌がごはんと合いますぜ!

これ、おむすびに塗って焼おむすびにしたり、鮭や豆腐やこんにゃくに塗っても美味しいに違いないわ!
ふろふき大根なんかにもいいだろうな〜。もろきゅうみたいな感じでキュウリにつけても美味しいんじゃないか?

ネギ味噌がこんなに美味しいなんて知りませんでした!
外国の人からアイデアを貰い、和食の良さを再発見する。何だかすごく面白い化学反応が起きたなと思います。
喜んでくれるといいなー。


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2 comments:

  1. Thanks for the recipe...This looks awesomely delicious...!

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  2. Hi! Dear Cooking Gallery,
    It's simply good for Yaki-Omusubi!!! I hope you'll enjoy it!!!

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