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1.25.2011

基本の茶碗蒸し CHAWAN-MUSHI (Japanese Egg Custard)

Once I've given you Dashi recipe, I'm happy to share the other traditional Japanese recipe.
Today, It's CHAWAN-MUSHI. It's easy! and Kids will love it! 
CHAWAN-MUSHI is a cup steamed egg custard.
I would like you to enjoy flavor of Dashi! It's very mild and nice!!!

Yummy!

*Ingredients*2 servings
(Egg custard)
1 Egg
150 ml (5oz :U.S. fluid oz)  Dashi 
1/2 tsp USUKUCHI (light colored and salty) soy sauce
1/4 tsp salt

(Solid ingredients)
boiled chicken
MOCHI
KAMABOKO
Shiitake Mushroom
YURINE(Lily bulb)  and NAMAHU (only If you find at grocery)
boiled Shrimp
for 1 serving.


(Topping)
YUZU peel
MITSUBA leaf

*Directions*
Preheat the steamer on high heat.

1. Cut into small pieces of solid ingredients. Dip  chicken and shrimp into soy sauce.
2. Mix Dashi, Soy sauce and Salt in a bowl. Taste it and if you feel that just like a soup, it's perfect! Adjust taste if needed.
3. Beat Egg, Add Dashi mixture  in the egg. Strain it with a strainer.
Try not to bubble.
4. Place Solid ingredients in a small cup or mini casserole.

5. Pour the egg mixture to 3/4 of cup. and Cover the cup.

cover the cup.
6. Reduce heat to low. Place cups into the steamer. Cover and steam for about 10 minutes. or until it is firm as like a silky tofu.
Steam!
7. Garnish each cup with a YUZU peel and MITSUBA leaf.

YUZU peel on!
MITSUBA on!

You may also put in such as a scallop, Crab meat!
Buono! Yummy! OISHI!!

Super Soft!

I think Kids loves eggs! right?
Japanese people feed this even for baby as a baby food.
BUT, if you  wanna feed to baby, Make sure it's cooled enough. It's very very hot! Be careul with burn! and, go easy on the salt. and Not add Solid ingredients. baby could choke on it. OK?

also, You may make a CHAWAN-MUSHI with a microwave instead a steamer.
Pour hot water into a deep pyrex (or a heat resistant dish) for the water bath.
Microwave in the water bath for 2 to 5 minutes.
In the water bath.
It's depending on your microwave power and the width of cup. Please be careful not to overdo it. You may need to extend the cooking time by another 15 sec or so. Otherwise,  You'll make a big mess... Take it slow!
with Microwave!


I hope you will love it!



とても簡単な茶碗蒸し、具沢山だとちょっとうれしいですね。


ゆり根や生麩はなくても全然平気ですが、オススメの具材は、鶏肉、えび、かまぼこです。いいお味が出ます。
あと、銀杏は苦手なので入れませんでした。
お好きな具材で作って下さい!

*材料*2人前
(卵液)
卵1個
だし 150ml
薄口醤油 小さじ 1/2
塩 小さじ 1/4

(具材)
茹でた鶏肉 もも肉でも胸肉でもどちらでも結構
茹でた海老

かまぼこ
椎茸
百合根
生麩

(トッピング)
柚子の皮
三つ葉


*作り方*

準備:蒸し器を沸かしておく。

1、具材を一口大に切る。茹でた鶏肉と海老はお醤油で洗う。

2、だし、醤油、塩をあわせ、ここで味見。吸い物の濃さが目安。舐めて美味しい味ではなくて、飲んで美味しいような濃さが良い。塩が多いと卵と反応して出来上がりがしょっぱくなってしまうので塩はなるべく足さない。

3、卵を泡立たないようにかき混ぜ、2と混ぜ合わせる。卵液を漉しておく。

4、容器に具材を入れて、卵液を7分目くらいまで注ぐ。蓋をする。蒸すと膨張するので、なみなみと注がないこと。

5、蒸し器を弱火にし、約10分蒸す。

6、蒸し器から取り出し、柚子の皮、三つ葉をのせて出来上がり!



食べる時は熱々なので気をつけて下さい!
ホタテやカニやカニかまなどを入れても美味しいはず。
味を薄めにし、卵液だけを蒸して赤ちゃんの離乳食にしてもいいと思います。子供って卵好きよね〜。

蒸し器がない方は、深めの耐熱皿にお湯を張り、そこにカップを置いてレンジでチンして下さい。レンジのワット数やカップによっても時間は変わりますが、2~5分が目安です。
あまりチンし過ぎると食感が悪くなったり爆発したりするので、目を離さず加減しながらチンして下さいね。

ぷるっぷるで美味しい茶碗蒸しをどうぞ。


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Chawanmushi

4 comments:

  1. こんにちは。レシピブログで見て、どこかで見かけた、と思ったら、FoodBuzzでも見かけたのです。お料理絵本の翻訳っていう夢素敵ですね。ご自分で子供向け料理本を英語で書くっていう手もありますよ!
    Foodbuzzの方でお友達リクエスト出しちゃいました。どうぞよろしく。

    ReplyDelete
  2. はじめましてrimadさん、コメントありがとうございます。
    FoodBuzz、まだまだ日本では知名度が低いですが、お料理の写真がキレイなものが多いですよね!あと、海外のレシピをチェック出来るので重宝しています。

    英語の子供向け料理本、とても大それたことなので言えませんでしたが、密かに夢見ていました!
    アメリカでNannyを2年間していたんですが、その時にアメリカの子供達がとにかくお菓子やジャンクなものしか食べてくれなくてとても大変でした。すぐにお腹が減るのでイライラしやすく集中力も低いんです。あと、よく風邪をひくんですよ。
    私の大事なあの子達に、食べ物への感謝するとか、四季を食べるとか、そういうのも含めた日本の食文化を紹介したいなと思っています。子供向けにそういう本が出せたらなぁ。

    こちらの方こそどうぞ宜しくお願いします!

    ReplyDelete
  3. Thank you so much for such a great really Nihon Mitai recipe!

    ReplyDelete
  4. It's nice to meet you ktp, and thank you for the comment!
    I'm glad to know that you like my Japanese food recipe! I leaned this recipe when I was working at Japanese restaurant, so its real NIHON recipe.
    Hope you like CHAWAN-MUSHI!

    ReplyDelete

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