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12.16.2016

TONJIRU (Pork Miso Soup)

Have you ever watched SHINYA SHOKUDO (Midnight Diner)? It's a Japanese Drama series. The story is about a small midnight diner in Tokyo and the stories of the customers.
I'm a big fan of that drama!

Last year, I was pregnant and have had bad morning sickness... I couldn't eat anything but cracker or orange juice.
It was a hard time for me. I lost my weight about 17lb for about 1 month.
I spent almost all the time in the bed. But, when I wasn't feeling so bad, I lay down on the sofa in living room and watched SHINYA SHOKUDO with my husband.

Shinya Shokudo has only one menu, TONJIRU! But If a customer willing to order something else, the master would cook as much as possible.



After I watched this Drama, I feel I would like to eat TONJIRU.
That  time, it was still early summer. TONJIRU is a winter soup though, my husband cooked it. And It was delicious!!!
So, This year, I cook TONJIRU many times already for my husband and my baby. Both of them loves TONJIRU. It's warm and nice Japanese comfort food.
I hope you like it too.


**Ingredients** 4 to 6 servings
1000ml (about 4 US cup)
1 tsp salad oil
150g (1/3 lb) sliced pork belly
1/2 gobo (burdock root)
1/2 carrot
2 inch daikon
2 satoimo (baby taro)
1 small sweet potato
1/2 leak
2 Shitake
1/3 block konnyaku (konjac)
1/2 block tofu
1 tsp grated ginger
2 tsp soy sauce
2 tsp MIRIN
4 and 1/2 tbsp MISO
2 tsp sesame oil


**Directions**
1. Cut pork into bite-sized pieces.
2. Peel the Daikon and Carrot. Cut into quarter rounds.
3. Remove dirt from the burdock, Make a lengthwise  cross shape incision. Cut it with a knife as if you were sharpening pencil. Soak it in water about 5 minutes. Then rinse and drain the burdock.



4. Tear the block of konnyaku with your hands.

5. Slice Shitake.
6. Peel Satoimo and sweet potato. Cut into bite-size.
7. Slice leek.
8. Heat the salad oil in a large pot,  and fry the pork.
9. When the pork is cooked, Add the all vegetables and konnyaku. Stir together.

10. Pour water into a large pot.
11. When it starts to a boil, skim off the scum.

12. Tear the block of tofu with your hands, And add them.
13. Simmer until the vegetables are tender.
14. Dissolve the miso into the stock. And, Add soy sauce, MIRIN , sesame oil and grated ginger.

Ready to eat!!

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nutella banana shibuya honey toast ヌテラとバナナのハニトー

食パンを一斤ブロックで買ってきて、nutellaのハニートーストを作ってみました。

ヌテラを使った朝ごはん&おやつレシピ
ヌテラを使った朝ごはん&おやつレシピ


どどーん!
自分で作っておいて何だけど!すんごいボリューム!!!何これ!
作るのは簡単です。
食パンをブロックで買ってきて(パン屋さんに行けばある。)、パンの中身をくりぬいて、中身は小さいキューブに切って、パンの外側も中身もトースターで焼いて、焼けたら中身を戻し、真ん中あたりにバターやはちみつをたらーり。ヌテラも塗る。
上にアイスやバナナやヌテラをトッピングして出来上がり!
パンだから、休みの日なんかの朝ごはんにしても良いし、おやつに作ってもいいと思います♪

**材料** 2〜3人分
食パン 半斤分
バナナ 1/2本
バター 大さじ2
はちみつ 大さじ2
ヌテラ 中に塗る分 大さじ2
                外に飾る分 大さじ1
チョコレートアイス 適量
バニラアイス 適量

**作り方**
1.食パンの中をくりぬいて、一口大のキューブ型に切ります。食パンの内側とくりぬいた中身にバターを塗ります。

2. 食パンを全部トースターで焼きます。高さがあって上部が焦げやすいので、焦げそうならばアルミホイルをかけてください。
3. 焼けたら、適当にはちみつを垂らしながらパンの中身を元に戻す。真ん中あたりにヌテラを仕込んでおくと、食べる時にとろーっと出てきていい感じに。
4. パンを全部入れたら、チョコアイスとバニラアイスをのせて、バナナをトッピング。最後にヌテラをたらーっと垂らす。あったかいうちにどうぞ!

缶詰のフルーツや、冷凍のベリー、それからホイップクリームなんかを飾っても美味しいと思います。


簡単にできるので、お子さんと作ってもいいと思います♪



Something special for the holiday breakfast or dessert?
Shibuya Honey Toast is very easy and delicious!

**Ingredients**  2 to 3 servings
3 inch square loaf of white sandwich bread
2 tbsp butter
2 tbsp honey
2 tbsp nutella for inside
1 tbsp for the topping
1 scoop vanilla ice cream
1 scoop chocolate ice cream
1/2 sliced banana

**Directions**
1. Preheat oven to 360F.
2. Cut out a square of the inside bread. And gently pull the square out of the inside.
3. Cut the inner part of the bread into bite-sized cubes. And spread butter inside of the molds and cubes.
4. Toast the breads till golden brown.
5. Fill the cubes and honey and 2 tbsp nutella.
6. Top with ice cream, sliced banana and drizzle with 1 tbsp nutella.

Whipped cream for topping? And frozen berries? Just go for it!

12.02.2016

nutella Babka ヌテラのバブカ

前々からPinterestで見て気になっていた、Babkaというパンに挑戦してみました!
海外のレシピをチェックしてみたけれど、めちゃくちゃバターが入ってる!めちゃくちゃチョコフィリングが入ってる!チョコフィリングでは飽き足らずチョコチップまで入っている!仕上げにこれでもかとシロップまでびしゃびしゃかかっている!
こりゃぁ日本人の口には合わないだろうなと思い、私なりのBabkaさんを作ってみました。
ヌテラを使うので、チョコフィリングを作る必要がなくて簡単。
ヌテラ様様。
パンに塗るだけでもめちゃくちゃ美味しいもんね。そりゃ間違いないよね。

ヌテラを使った朝ごはん&おやつレシピ
ヌテラを使った朝ごはん&おやつレシピ




じゃん!
どやさ!どやさ!チョコにシナモンを少し混ぜるかオレンジピールを少し混ぜるか悩んで、シロップにオレンジママレードを加えることにしました。これがなかなか良かった!オレンジが爽やかにふわぁっと香って美味しい。

すごく手が込んでいるように見えるけれど、案外簡単。
生地はホームベーカリーで一次発酵まで済ませ、あとは伸ばしてヌテラを塗ってくるくるっとして二次発酵。それから焼いてシロップを塗るだけ。

ではレシピを。
**材料** (18cmのパウンド型で二台分)
<パン生地>
牛乳(人肌) 70g
卵 (室温)Mサイズ1個
ドライイースト 小さじ1
強力粉 150g
薄力粉 150g
グラニュー糖 50g
バニラエッセンス 適量
塩 ひとつまみ
有塩バター 50g

<フィリング>
ヌテラ(室温) 大さじ6

<シロップ>
グラニュー糖 大さじ2
オレンジマーマレード 大さじ2
お湯 40g

**作り方**
1. ホームベーカリーに<パン生地>の材料を全て入れ、一次発酵まで済ませます。
2. <シロップ>の材料を混ぜ合わせ、砂糖を溶かしておきます。
3. パン生地を二等分し、丸めてから綿棒で長方形に伸ばします。まな板位の大きさに伸ばしたら、ヌテラを塗ります。


 4. 長方形の短い辺の方からくるくるっと巻いていきます。

 5.巻いたものを包丁で半分に切り、切り口を上に向け、ねじねじします。


6. パウンド型に入れて、ラップか濡れたふきんなどをかけて、二倍の大きさになるまで二次発酵させます。(私は暖かめの部屋で約1時間半ほどかかりました。冬なので。)

二次発酵前

二次発酵後
7. 二次発酵中に175度でオーブンを予熱しておきます。二次発酵が済んだら、175度のオーブンで約25分焼きます。途中、上部が焦げそうなら、アルミホイルをかぶせます。

8. 焼けたらシロップをはけで塗ります。

9. 冷えたら型から外し、カットして召し上がれ!


断面図はこんな感じ。
生地は二台分なので、二つ同時に焼くもよし、一つだけ焼いて残りの生地はジップロックの袋などに入れて冷凍して後日焼いてもよしです。冷凍した場合、自然解凍し常温に戻してからお使いください。

私は何度か試作し、生地を無塩バターで作ったもの、有塩バター+塩で作ったもの、中にビターな板チョコを砕いたものを巻き込んだもの、オレンジマーマレードを加えなかったものなど作ってみたのですが、どれも美味しかったです。でも、書いたレシピが今の所私は一番気に入っている味です。
これは、板チョコを砕いて入れたものバージョン。

ナッツなどを入れても美味しそうなので、また次回試してみようと思います!


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